Heeft u uw
financiële zaken
op orde?

Lees de checklist

Intermedis A & A

Tijdelijke verhuur gedeelte eigen woning onbelast

Geplaatst op: 07-06-2018, 13:02:12

Verhuurt iemand een bij zijn woning behorende ruimte tijdelijk aan derden? Dan zijn de huuropbrengsten onbelast. De regeling voor tijdelijke verhuur van de eigen woning is niet van toepassing, omdat daarvoor de gehele woning tijdelijk ter beschikking moet worden gesteld.

Dat blijkt uit een uitspraak van de Rechtbank Noord-Holland, zo meldt Taxence.nl. Een echtpaar had bij zijn woning een bedrijfsruimte. In 2011 liet het stel de bedrijfsruimte slopen om op die plek een schuur annex tuinhuis te bouwen.

Fout

In 2015 verhuurde het echtpaar via een organisatie het tuinhuis aan toeristen en ontving daarvoor € 3.564. Bij de aangifte inkomstenbelasting 2015 deelde de man en de vrouw de opbrengst uit eigen woning volledig toe aan de vrouw, waarbij de opbrengst van de verhuur van het tuinhuis niet werd opgegeven. Fout, zo oordeelde de Belastingdienst, die een navorderingsaanslag 2015 oplegde ter grootte van € 2.494, zijnde 70% van de huuropbrengsten.

Volgens de rechtbank Noord-Holland zit de fiscus fout. Volgens de Belastinginspecteur moest de tijdelijke verhuur van het tuinhuis gelijkgesteld worden met de tijdelijke verhuur van de woning. De rechtbank stelt daarentegen dat het tuinhuis ’een aanhorigheid’ is van de woning. En de wet eist voor de regeling van tijdelijke verhuur een tijdelijke verhuur van de gehele woning en niet van een deel van een woning, zo motiveert de rechtbank haar uitspraak. Dit blijkt ook uit de parlementaire geschiedenis bij de regeling van tijdelijke verhuur.

Bovendien oordeelt de rechtbank dat door de rangorderegeling het tuinhuis uitsluitend in box 1 belast had kunnen worden. De rechtbank vernietigt dan ook de navorderingsaanslag.

Bron: www.dft.nl van 7 juni 2018

Ga terug naar de vorige pagina